Peki, sorumluluk bitti mi?

Tabii ki hayır.

İSG uzmanı ve işyeri hekiminizin olmaması iş sağlığı ve iş güvenliği ile alakalı yükümlülükleri İŞVEREN Üzerinden kaldırmıyor. Sorumluluk baki. Siz onlar olsa da olmasa da tedbirleri almakla yükümlü olmaya devam ediyorsunuz.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı bizden neler istiyordu hadi birlikte bakalım;

*Risk değerlendirmeleri artık biliyoruz diye düşünüyorum 6 yıl- da bir yeniliyoruz, üretimde değişiklik olduğunda, adres değişik- liklerinde, makine cihaz değişikliklerinde vs. süre dolmadan da güncelleme yapılması gerekiyordu bu durum devam ediyor.

*İçinde bulunduğumuz süreçte süresi geçsin veya geçmesin Covid - 19 ilavesi ile risk değerlendirmelerinin güncellemesinin yapılmış olması gerekiyor. Genelgelerde konu açık olarak belirtilmiş.

Acil durum planlarımızı da yine Covid - 19 ilavesiyle güncelle- meli, tatbikatları yapmalıyız.

Personele Covid - 19 kapsamında talimat ve prosedürleri hazırlayarak tebliğ etmeliyiz.

Dinlenme alanlarına, çalışma alanlarına asılmalı konuyla alakalı eğitimler verilmeli

Covid - 19 ilavesiyle İSG Taahhütnamesi hazırlayarak imza altına almalısınız.

*Temel İSG eğitimini 3 yılda bir yeniliyorduk bu mevcut devam eden personel için, yeni işbaşı yapan her personel için de eğitim aldırmamız gerekiyor.

*Yangın ve deprem eğitimlerini yılda bir güncellemelisiniz. Destek elemanı olarak az tehlikeli işyerlerinde 50 kişiye kadar en az 1 kişi destek elemanı olarak atanır ve yangın eğitimi alması sağlanır.

*İlk yardım uzmanı her 20 çalışan için 1 kişi olmalıdır. Bu sertifikalarda 3 yılda bir aynı personel için güncelleniyor. Personel işten ayrılırsa onun yerine başka birine yine eğitim aldırmalısınız.

*Zorunlu ortam ölçümlerini ve periyodik kontrolleri yaptır- malısınız. Bu ölçüm detayları üretim alanlarına göre belirlenmeli. ( topraklama, havalandırma... vs gibi)

*Sağlık raporları 5 yılda bir yenilenir.

Ve bütün bunları yetkili firma ve uzman desteğiyle yaptırmanız gerekli. Yani risk değerlendirmeyi kendiniz hazırlayamazsınız.


ISG uzmanına hazırlatmanız gerekiyor. Eğitimi ISG uzmanından alacaksınız.

Yangın eğitimi ve ilk yardım eğitimlerini sertifika veren yetkili kuruluşlardan alacaksınız...

Kısaca evet; İSG uzmanı veya işyeri hekimi zorunluluğunuz ertelenmiş olsa da tüm yapmanız gerekenler hala başınızın ucunda sizleri bekliyor. Ve bütün bunlarla ilgilenmesi için bir personelinizin zamanına ihtiyacınız olacak.

Hesaplamaya gelecek olursak aylık atama için ödeyeceğiniz 300- 400 TL dışında aslında bir kazancınız da yok. Ki bir kısmını yine güncellenecek dosyalar için kendilerine ödeyeceksiniz.

Öyle çok da büyük kazanç saymamak lazım totalde zararda olabilir haneniz için iyi değerlendirmelisiniz. Kar her zaman maddi değerlerle ölçülemiyor.

Bunu da aklımızın bir köşesine ekleyebiliriz, ben tutuşturdum bile...

Risk değerlendirmelerini Covid - 19 ilavesiyle nasıl güncelli- yoruz? Biraz da güncelimizden bahsedelim:

Kısaca ifade edersek bulaşıcı hastalıkla alakalı Bakanlık genelge- lerinde de bizden aslında istenmiş olan tüm riskleri ve önlemleri ilave ediyoruz.

- Fiziksel mesafe kuralları (uyarı işaretleri işletme içerisinde bulunmalı)

- Temizlik – dezenfeksiyon talimat ve uygulamaları (Sık kullanım alanları için talimat hazırlanmalı, günlük formlarla kayıt altına almalısınız)

- Maske ve KKD kullanımları (uyarı ve kullanım talimatları hazırlayarak asmalısınız)

- Tıbbi atık yönetimi

- Servis ekipman sunum detaylandırmaları (çatal kaşık paketleme, peçetelerin paketle verilmesi, tek kullanımlık tuz, şeker, sos, tepsi kağıtları ...)

- Yemek sunum detaylandırmaları ( salat barın kaldırılması, kişiye özel porsiyonla ürün verilmesi, açık büfede servisi çalışanınızın yapması...)

- Personel vardiya / çalışma / mola planlamaları (olası vaka durumları göz önünde bulundurularak kayıt altında olmalı)

- Personel eğitimleri ( Covid - 19 ilavesi ile İSG, hijyen eğitim- leri tekrarlanmalı, psikolojik süreçte göz önünde bulundurularak


insan kaynakları veya eğitim departmanınız tarafından bu yönde eğitimler de ayarlanmalıdır)

- Personel ateş ölçüm ve sağlık durum kontrolleri ( Günlük formlarla kayıt altına almalısınız)

- Tedarikçi ek uygulamalar ( Girişler kısıtlanmalı, firmalara konuyla ilgili uygulamalarınızı protokol hazırlayarak iletmeli- siniz, kendi ek uygulama ve önlemlerini de talep etmelisiniz.)

- Üretim giriş ziyaretçi uygulamaları ( ateş ölçümü, sağlık durumu taahhüdü sonrası KKD kullanımıyla giriş izni verilmeli, ziyaretçi giriş talimatlarını bu şekilde güncelleyerek kayıt altına almalısınız.)

- Misafirlere yönelik uygulamalar ( masa dezenfeksiyonu, el dezenfektanı, ateş ölçüm...)

Bu liste kendi üretim ve tesislerinize göre uzayıp gidebilir. Güvenlik, vale, şirket aracı kullanımları ilaveleri...

Kısaca pandemi bulaş riskini önlemek adına işletmenizde aldığınız tüm önlemler belirlenerek kayıt altına alınmış olmalı. Bunlar için risk derecelendirmesi puanlamalar, aksiyon önlem- leri tanımlanmış olmalı.

Acil Durum planındaysa;

- Meydana gelebilecek şüphe veya pozitif vaka durumları için Covid - 19 senaryoları hazırlamalısınız.

- Bu durumla karşılaşırsanız ne yapacaksınız. Küresel bir sal- gından bahsediyoruz ve buna sebep olabilecek tarafta olmak istemeyiz. Bu sebeple tüm olasılık değerlendirmeleri ve yedek planlarımızın hazır olması gerekli.

- Temas izleme protokolü ve acil durum temizlik protokol- leriniz olmalı.

- Her acil durumda oluşturduğunuz şekilde pandemi içinde bir ekip tanımlaması ve ataması yapmış olmalıyız.

- Temas ve yakın temas personelleri için pozitif sonuç ve negatif sonuç durumlarına göre Talimat veya prosedürünüzü hazırlamalısınız.

Bunları siz değil tabi ki bir İSG uzmanın hazırlaması gerekiyor. Fakat bir not ilave edelim risk değerlendirmesini hazırlatmanız yeterli değil tüm bu konulara uyulup uyulmadığını denetleme ve kontrol etme sorumluluğumuz devam ediyor.

İşveren üzerindeki sorumluluk kalkmıyor.

Sağlık Bakanlığı tüm işletmelere özel ayrı ayrı risk önlemleri içeren ve vaka durumları için yapılması gerenleri ayrıntılı anlatan afişler hazırlamış.

Bunları inceleyerek de kendi dokümanınızı oluşturabilirsiniz. Çok küçük değişikliklerle kendinize uyarlamanız çok kolay olacak. Hatta direk o afişleri de kullanabilirsiniz.

Bu dönemi de en kısa sürede atlatabilmek dileklerimle ..

Kendinize iyi bakın mesela bol su tüketin

Günde 2-3 porsiyon meyve yiyin,

Sebzeler de güzeldir özellikle rengârenk bir salata ya da zeytinyağlı bir enginar

Proteinlerde var kırmızı et, balık, nohut, mercimek Sonra biraz fındık, badem, ceviz

Zencefilli bir bitki çayı çok az da limon belki biraz da bal Kısaca sevin kendinizi


Sağlıkla Kalın